Online masterclass: Een Succesvolle Doorstart

Schrijf je nu in!

Je gegevens

Deelname aan deze masterclass reeks kost € 495 excl btw (€ 598,95 incl btw). Na aanmelding wordt het betaalproces automatisch gestart.

Datum en tijd

Meld je nu aan

Eén op de vijf bedrijven rendeert niet; Golf aan faillissementen wordt verwacht in Q2&Q3 2021.

De coronacrisis zorgt voor een stuwmeer aan dreigende faillissementen en zombiebedrijven. Jaarlijks gaan honderden ondernemers failliet. Deze vierdelige masterclassreeks biedt praktische antwoorden op jouw vragen: Hoe koop ik een bedrijf uit een faillissement? Wat is de rol van bijzonder beheer en hoe gaat een ondernemer daar mee om? Wat is de rol van de curator en welke zaken worden onderzocht? Hoe benut ik actuele Corona wetgeving (WHOA) optimaal en hoe voer ik een succesvolle doorstart voor of na faillissement uit?
 
In 4 sessies van 1,5 uur onthullen specialisten o.a. hoe je tot goede afspraken komt met schuldeisers, wat de rol is van de curator (en hoe je daar slim mee omgaat). Krijg actuele info over wetgeving zoals surseance van betaling, Pre-pack en WHOA helder en volledig uitgelegd. Ondernemers die een succesvolle doorstart maakten, delen openhartig hun ervaringn. Meld je vandaag nog aan.
 
Onderwerpen:
1e sessie: De zes doorstart mogelijkheden
2e sessie: de curator en de doorstart
3e sessie: overgang onderneming bij het flitsfaillissement (Pre-pack) en de sterfhuisconstructie
4e sessie: de surseance van betaling en de WHOA
---------------------
1e sessie: De zes doorstart mogelijkheden
Een succesvolle doorstart is afhankelijk van de juiste keuzes op het juiste moment. Je hebt meerdere mogelijkheden zowel voor als na faillissement maar hoe selecteer je de meest kansrijke en hoe pas je die toe? Wat zijn de gevolgen van een doorstart voor je schuldeisers en hoe zorg je ervoor dat deze belangrijke partners niet verloren gaan? Welke schuldeisers hebben een bijzondere positie? En wat is het risico voor de ondernemer?
 • Zes doorstart mogelijkheden, welke pas je toe?
 • Wat is het verschil tussen de mogelijkheden en met welk doel voor ogen?
 • Welke schuldeisers worden geraakt?
 • Lessons learned van een succesvolle turnaround & exit.
Gastspreker: Jan Verboon, ondernemer.
Vraaggesprek: Jan zat met zijn bedrijf in 2014 bij bijzonder beheer. Door daadkrachtig ondernemerschap maakte Jan het bedrijf in 2 jaar weer kerngezond. In 2019 sloot Jan een miljoenendeal en verkocht zijn bedrijf aan een buitenlandse private-equity partij.
 ---------------------
2e sessie: De curator en de doorstart
Een ondernemer komt in een totaal andere wereld terecht bij een faillissement. Wat is de rol van de curator? Hoe bereid is de curator om snel tot een succesvolle doorstart te komen of het faillissement weer op te heffen? Welke zaken zal de curator zeker onderzoeken? En wat is het risico voor de bestuurder?  Hoe pakt een ondernemer een doorstart aan? En welke zaken worden overgenomen en tegen welke waarde?
 • De doorstart vanuit faillissement. Hoe pak je dat aan?
 • Wat is het voordeel van het terugkopen van je eigen bedrijf?
 • Waar liggen de kansen om een concurrent door te starten?
 • Welke zaken onderzoekt de curator?
 • Wat zijn de do’s en dont’s
 • De curator aan het woord
 • Lessons learned van een succesvolle doorstart
Gastspreker: Garm Besseling, ondernemer.
Vraaggesprek: Garm verkocht zijn bakkerijen, winkels en lunchroom, kocht deze enkele jaren later weer terug van de curator, draaide de topmaand december, splitste de bedrijven en verkocht ze weer door.

Gastspreker: mr. Ruud Brunninkhuis, curator
Vraaggesprek over de rol van de curator bij een doorstart, welke benadering kiest de curator, welke partijen maken de beste kans, hoe bereidt een doorstarter zich het beste voor, waar hecht de curator belang aan, onderzoek bestuurdersaansprakelijkheid door de curator, tips & tricks van de curator.
---------------------
3e sessie: overgang onderneming bij het flitsfaillissement (Pre-pack) en de sterfhuisconstructie
Een doorstart kan in alle stilte worden voorbereid. Wat zijn de voordelen? En welke de risico’s? Hoe werkt een doorstart van alleen de gezonde bedrijfsonderdelen? En wat zijn de verplichtingen t.a.v. het personeel? Hoe wordt een lege of verlieslatende vennootschap beëindigd?
 • Wat is een flitsfaillissement? En hoe kan deze worden toegepast?
 • Wat is het voordeel van de sterfhuisconstructie?
 • Wanneer is sprake van een overgang onderneming?
 • Hoe wordt een lege vennootschap snel geliquideerd?
 • De curator van een succesvol flitsfaillissement aan het woord.
 • Lessons learned van een succesvolle Pre-pack.
Gastspreker: mr. G. (Guido) de Wit, curator
Vraaggesprek over de pre-pack van grafkistenfabriek Bogra waar Guido de bewindvoerder en later de curator was. Overgang onderneming bij een doorstart, de voordelen en de risico’s van de pre-pack en de sterfhuisconstructie, de beëindiging van het sterfhuis via een faillissement of een turbo-liquidatie.
---------------------
4e sessie: de surseance van betaling en de WHOA
De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) is per 1 januari 2021 in werking getreden. De wet kent een geheel andere aanpak dan de huidige doorstartmogelijkheden. Na bekrachtiging door de rechtbank is geen bezwaar meer mogelijk. Voor welke schulden is de WHOA geschikt? Wie neemt het initiatief? Kan de WHOA ook als bescherming tegen schuldeisers worden ingezet? Welke zijn de bezwaarmogelijkheden? De WHOA wordt besproken evenals de surseance van betaling: welke past de ondernemer toe in welke situatie?
 • Wat is de WHOA? En wat zijn de risico’s van de surseance van betaling?
 • Surseance van betaling of de WHOA. Hoe maak je de beste keuze?
 • Voor welke bedrijven en schulden is de WHOA geschikt?
 • Wat is een vijandige WHOA?
 • Hoe voorkom je dat een schuldeiser eist dat de WHOA wordt toepast?
 • Hoe kan de WHOA worden geweigerd?
 • Wie kan optreden als herstructureringsdeskundige?
 • Welke bedrijven pasten als eerste de WHOA in 2021 toe?
Gastspreker: mr. D. (Derk) van Geel, curator, docent opleiding WHOA en oprichter WBRT (Whoa Business Rescue Team)
Vraaggesprek met Derk over het toepassen van de surseance van betaling of de WHOA, de werking van de WHOA, voor wie is de WHOA geschikt, bezwaar maken in een WHOA-procedure, wat zijn de mogelijkheden voor een doorstart of bedrijfsbeëindiging via de WHOA, hoe pakt een ondernemer de WHOA aan en bespreking van de eerste WHOA’s in 2021.
Uw gastheer & Dagvoorzitter:
Robbert Peek, oprichter platform doorstart.nl, partner bij Peek von Schükkmann (distressed M&A) en auteur van het boek: De doorstart, warm of koud?
 
Robbert heeft een schat aan ervaring in insolventie trajecten. Zowel vóór als na faillissement kent Robbert de klappen van de zweep. Hij specialiseerde zich in de doorstart praktijk.

Recent, tijdens Covid_19, deed Robbert nog een doorstart geheel voor eigen rekening. 
Robbert was o.a. voorzitter van de ronde tafels voor curatoren en bankiers over de WHOA en schreef een boek over doorstarts.

aangeboden door:
Alex van Groningen

Duur
90 minuten

Deel dit webinar